KONTAKT INFORMACIJE

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon

ADRESA

DRAGIŠE TRIFKOVICA 1,75000 TUZLA,

BOSNA I HERCEGOVINA

©2020 Udruženje gradjana Eufonija

O FESTIVALU

Među brojnim vidovima nematerijalnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini iznimno vrijedna baština je sevdalinka .Vrijednosti sevdalinke ogledaju se, između ostalog, u muzičko-melodijskom, poetsko-estetskom, kulturno-historijskom izražaju, te u osnovi nacionalno-kulturnog življenja i tradicije.

Sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Naša težnja i osnovni cilj jeste raditi na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.
 

Sevdalinka je jedan od najreprezentativnijih žanrova bosanskohercegovačke i bošnjačke usmene književnosti uopšte. Kao muzičko-poetski oblik javlja se na tlu Bosne i Hercegovine nakon dolaska Osmanlija.

 U poslednjim decenijama, geopolitičke promjene, u kombinaciji sa svjetskom ekonomskom krizom i u generalnom  manje nego zadovoljavajuća ekonomska situacija doveli su do nedostatka finansijskih sredstava izdvojenih za kulturu, što je dovelo do toga da su kulturne aktivnosti ogranicene na finansijskim sredstvima lokalnih vlasti a koje  nemaju finansijsku snagu da preduzmu nesto više u tom pogledu. Sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Naša težnja i osnovni cilj jeste raditi na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje originalnog izvođenja i promovisanja kako u

 

Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.Turbuletno trenutno vrijeme življenja koje je totalna druga dimenzija od onog vremena nastanka sevdalinke i njenog punog uspona u tim vremenima je sadasnje vrijeme razvoja nauke i tehnologije, što sama sevdalinka i sevdah uopće ne poznaju i ne trpe,dosta utiču svojim prilagođavanjem i medrniziranjem na samu izvornost i ljepotu izvorne sevdalinke.Svi narodi u BIH bi trebali bosansku pjesmu sevdalinku iskoristiti u civilizacijske svrhe,kako bi ona bila jedna od glavnih poluga u ovom tranzicijskom procesu u kojem se nažalost nalazimo već predugo.Dakle izvornu bosansku pjesmu sevdalinku trebamo koristiti za promociju najvećih bosanskih vrijednosti.

Ciljevi projekta su da se stvori solidna baza podataka o kulturnom nasleđu sevdalinke kako bi se izbjegao kulturni gubitak i omogućiti budućim generacijama da dodju u kontakt sa svojom tradicijom i razvijanje pozitivnog odnosa prema sevdahu i sevdalinci kod mladih ljudi. Ostvarivanjem ova dva specifična cilja došli bi do ostvarivanja opšteg cilja projekta a to je zaštita sevdalinke kao neprocjenljivog kulturnog blaga, kao i njeno promovisanje.

Ciljne grupe su izvođači svih starosnih granica,pogotovo djeca, I svi ljubitelji ove tradicionalne pjesme, kao i drugi relevantni akteri koji se bave očuvanjem tradicionalnih vrijednosti i blaga Bosne i Hercergovine kao što su folklorni ansambli, turistička zajednica grada Tuzla, JU Centar za kulturu Tuzla, eminentni dugogodišnji umjetnici članovi žirija I organizacionog odbora,kompozitrori, svi drugi koji na bilo koji način doprinose razvoju kulturno-istorijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Ciljnu grupu karakteriše potpuna rodna ravnopravnost.

Ovaj projekat je od velikog značaja ne samo za lokalnu zajednicu, nego državu BiH, region i šire. Ovim projektom se u velikoj mjeri doprinosi na zaštiti i promovisanju bogatog kulturnog nasleđa Sevdalinke.